ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ & ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
Η Αθήνα μεταξύ Ανατολής και Δύσης: Οθωμανικός Περίπατος

Κάνε κράτηση


Επίλεξε ημερομηνία και κάνε κράτηση τώρα!

< >

2022

< >

12

< >

Δεκέμβριος 2022

Δ Τ Τ Π Π Σ Κ

Η διαδρομή


Περιγραφή δρομολογίου


Ζήσε την εμπειρία μιας περιήγησης στην Αθήνα ανά τους αιώνες: Ανακαλύπτουμε την Πρώιμη Σύγχρονη Περίοδο και την πλούσια Οθωμανική κληρονομιά στο κέντρο της πόλης παρέα με ένα φιλικό αρχαιολόγο-ιστορικό. Απολαμβάνουμε την εμπειρία των μοναδικών hammam και νιώθουμε την απόλυτη χαλάρωση και ευεξία. Μην το χάσεις!

HIGHLIGHTS

 • Ανακαλύπτουμε τις διάφορες αυτοκρατορίες που ήταν εγκατεστημένες στην Αθήνα

 • Μαθαίνουμε για τη μοντέρνα Ελληνική κουζίνα, γλώσσα, μουσική και συνήθειες

 • Παρατηρούμε τον Παρθενώνα και την εξέλιξη του στο χρόνο

 • Βλέπουμε πώς διαμορφώθηκε το τρέχων σχήμα της πόλης ανά τους αιώνες

 • Επισκεπτόμαστε τα υπόλοιπα μνημεία της πόλης και ανακαλύπτουμε πώς συνδέονται

 • Μαθαίνουμε πώς η Ελληνοχριστιανική παράδοση διατηρήθηκε κάτω από τo μακροχρόνιο Μουσουλμανικό καθεστώς

 • Ζούμε την εμπειρία αυθεντικών hammam σε απόλυτη χαλάρωση και ευεξία

ΣΗΜΕΙΟ ΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ

 • Στις 09:30π.μ στη Στάση Μετρό Μοναστηράκι στην Πλατεία Μοναστηρακίου στην είσοδο της εκκλησίας Παναγία Παντάνασσα (ή αλλιώς Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ

 • 5 ώρες

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ

Ανακαλύπτουμε την έντονη επιρροή του μακροχρόνιου Μουσουλμανικού καθεστώτος στην Αθήνα και βιώνουμε τη μεταμόρφωση της πόλης στο Σύγχρονο Ελληνικό κράτος. Η δραστηριότητά μας ξεκινάει από την καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης, στην Πλατεία Μοναστηρακίου όπου μπορούμε να δούμε τα τρία ορόσημα της μακράς Ελληνικής ιστορίας: τη Ρωμαϊκή Βιβλιοθήκη του Αδριανού, το Φετιχιέ Τζαμί και τη Βυζαντινή εκκλησία που στέκονται το ένα δίπλα στο άλλο, καθώς η πεμπτουσία του Αθηναϊκού κλασσικού παρελθόντος, η Ακρόπολη, τα «επιβλέπει» από ψηλά.

Διασχίζουμε τα πιο δημοφιλή σοκάκια και εξερευνούμε την Οθωμανική επιρροή στην πόλη παρέα με τον φιλικό ιστορικό μας που μας εξηγεί αναλυτικά για την ιστορία όλων των σημείων ενδιαφέροντος.

Θαυμάζουμε την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής της πόλης ανά τους αιώνες και παρατηρούμε τις κρυφές ενδείξεις της εκμετάλλευσης και φθοράς των μνημείων. Μαθαίνουμε για την ιστορία πίσω από το όνομα της Πλατείας Μοναστηρακίου· αυτή τη μεγάλη τοπική αγορά και σήμα κατατεθέν του ιστορικού κέντρου που βρίσκεται εκεί από την Οθωμανική περίοδο. Ακούμε επίσης την ιστορία πίσω από το Τζαμί Τζισδαράκη που οδήγησε στην πτώση του ιδρυτή του. Η περιήγηση μας συνεχίζεται κάτω από την κυρίαρχη παρουσία της Ακρόπολης, σχολιάζοντας για τη μεταμόρφωση της κατά την Οθωμανική κυριαρχία καθώς και για την κοινωνική δομή της Αθήνας κατά τη διάρκεια της πρώιμης σύγχρονης περιόδου.

Η επόμενη μας στάση είναι στο παλαιότερο σπίτι της Αθήνας (16ο-18ο αιώνα), το αρχοντικό των Μπενιζέλων, θαυμάζοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα Οθωμανικού αρχοντικού, παρόμοιο του οποίου μπορεί να βρεθεί στα Βαλκάνια και στην Ανατολή. Ο ιστορικός μας θα μας ξεναγήσει επίσης στο Kadis House, που είναι το Μουσουλμανικό Δικαστήριο και θα μάθουμε για τη συνύπαρξη των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων κάτω από τον Ισλαμικό Νόμο.

Το παλαιότερο hammam της Αθήνας είναι η επόμενη μας στάση όπου θα γνωρίσουμε τον τρόπο κατασκευής τους και τη μακρά τους παράδοση που χρονολογείται πίσω στα Αρχαία Χρόνια ενώ ταυτόχρονα μπορούμε να ετοιμαστούμε και εμείς για να ζήσουμε αυτή την εμπειρία! Απαραίτητο είναι το μαγιό! (προαιρετικό & κατόπιν διαθεσιμότητας)

Απολαμβάνουμε ένα καφεδάκι σε ένα υπέροχο vintage καφέ και έχουμε την ευκαιρία να γευτούμε τον πολύ-συζητημένο Ελληνικό-Τούρκικο καφέ. Διαφορετικά, μπορούμε να κατευθυνθούμε στο Al Hammam Traditional Baths (μοναδικό Τούρκικο hammam) για μια χαλαρωτική εμπειρία και να απολαύσουμε ένα τσάι στο μπαλκόνι του χώρου με την υπέροχη θέα της Ακρόπολης.

Αργότερα, φτάνουμε στο σημείο που βρισκόταν το πιο επιβλητικό Οθωμανικό σύμπλεγμα κτιρίων, όπου μπορούμε ακόμα να θαυμάσουμε τα περισσότερα από αυτά. Παρατηρούμε το πρώτο τζαμί των Αθηνών και ακούμε ιστορίες για τους Σουλτάνους και τον ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τον Mehmed II. Φανταζόμαστε τα απίστευτα στάδια της εκμετάλλευσης του μνημείου των Αέρηδων και τους Δερβίσηδες να χορεύουν μέσα! Μιλάμε για την εκπαίδευση στη Οθωμανική περίοδο παρατηρώντας τα κατάλοιπα του Μουσουλμανικού σχολείου “Medrese”.

Συζητάμε για την εξέλιξη και την καταστροφή των μνημείων κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, το περίφημο πλάτανο της πλατείας και τη σύνδεση του με τα οθωμανικά βασανιστήρια.

Η περιήγηση μας καταλήγει σε παραδοσιακό εστιατόριο απολαμβάνοντας ένα γεύμα με ξεχωριστά εδέσματα τοπικής κουζίνας της Χριστιανικής κοινότητας της Τουρκίας συζητώντας για αυτή την πολύ-πολιτισμική εμπειρία!

Μην χάσεις την ευκαιρία να περάσεις ένα όμορφο πολιτισμικό πρωινό σαν ντόπιος στην Πρώιμη Σύγχρονη Ελλάδα μαζί με ένα φιλικό ντόπιο ιστορικό!

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ

 • Αρχαιολόγος-ιστορικός (ελληνικά/αγγλικά)

 • Πλήρης περιήγηση στα διάφορα ιστορικά μνημεία

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ

 • Η είσοδος για το Μουσείο του Hammam: 2€/άτομο

 • Η εμπειρία στο Hammam: 25€/άτομο (κατόπιν διαθεσιμότητας)

 • Προσωπικά έξοδα

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 • Ο συνοδός-αρχαιολόγος θα σας περιμένει με ένα χαρακτηριστικό της Ammon Express μπροστά στην εκκλησία Παντανάσσα (Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου)

 • Θα πρέπει να βρίσκεστε στη θέση εκκίνησης 10΄ νωρίτερα από την αναγραφόμενη ώρα στο πρόγραμμα

 • Μην ξεχάσετε το μαγιό σας για το hammam (κατόπιν διαθεσιμότητας)

 • Την καλοκαιρινή περίοδο συνιστάται να έχετε ένα μπουκαλάκι νερό, γυαλιά ηλίου και καπέλο

 • Είναι καλό να φοράτε άνετα υποδήματα για την ευκολότερη περιήγηση σας

 • Συμβουλευτείτε την πρόγνωση του καιρού και ντυθείτε κατάλληλα

Ετοιμαστείτε για να περάσετε τέλεια!

Μοιραστείτε φωτογραφίες και σχόλια από την εμπειρία σας!